Missio

Haluamme rohkaista ja kannustaa ihmisiä ottamaan aktiivinen ja yksilöllinen rooli omista tai läheisensä hautausjärjestelyistä. Avarramme ajatuksia hautauksen järjestämiseksi. Murramme myös myyttejä ja uskomuksia, jotta kaikille avautuisi uusia näkökulmia siitä, että vainajan viimeisen maanpäällisen matkan järjestämisen ei tarvitse olla kaavamainen rutiini, jossa joku kolmas osapuoli määrää tahdin ja suunnan.

Usein käytetään paljon aikaa ja voimavaroja joulun, kastetilaisuuden tai hääjuhlien suunnitteluun – miksei voitaisi uhrata ajatus myös hautajaisille?

Tarjoamme laajan kattauksen tietoa ja ideoita, esittelemme eri vaihtoehtoja, aihetta käsittelevää kirjallisuutta, sekä niitä yhteisöjä ja järjestöjä, jotka voivat auttaa löytämään juuri sinua parhaiten palvelevat ratkaisut. Nämä voivat olla apunasi jopa silloinkin, kun et vielä edes tiedä mitä etsit. Tai silloin kun pohdit ja suunnittelet omia hautajaisjärjestelyitäsi, tai joudut vastaamaan yllättäen kuolleen läheisesi tai sukulaisesi hautaan saattamisesta. Opastamme myös testamentin laatimisessa ja siihen liittyvistä käytännöistä, tai miten toimia yllättävän kuoleman kohdatessa.

Tästä pääset suoraan sivulle, jolla on hautajaisten suunnittelun tarkistuslista. Vastaamalla esitettyihin kysymyksiin kattavasti, kaikki tärkeät yksityiskohdat saavat ratkaisunsa. Jos muistopuheen kirjoittaminen ja esittäminen tuottaa vaikeuksia, apunasi voivat olla Helsingin vapaa-ajattelijat, joiden joukossa on kouliintuneita puheiden kirjoittajia. Heidän ammattipuhujansa tulevat haluttaessa myös puhujaksi muistotilaisuuteen.

Aluksi vainajalle tarvitaan kuljetus hautausmaan tai krematorion vainajien säilytystilaan. Kerromme mistä sen voi hankkia. Kerromme myös kuinka toimia ennen kuin vainajan tuhkaa lähdetään noutamaan krematoriosta. Yksityiskohtia, joista sinun on valittava on valtavasti: haluatko toimia perinteitä noudattaen, vai valitsetko uudenaikaisen ja yksilöllisen ratkaisun. Haluatko hautajaisista ylelliset vai koruttoman yksinkertaiset – vain taivas on rajana.